Încălcarea drepturilor consumatorilor în domeniul alimentar, discutată

Încălcarea drepturilor consumatorilor în domeniul alimentar, discutată

 În Republica Moldova cazurile de încălcare a drepturilor consumatorilor în domeniul alimentar sunt foarte frecvente, iar una din probleme este și existența unor prevederi legislative care împiedică prevenirea unor astfel de cazuri. Aceasta poate fi una din principalele concluzii ale unui club de presă organizat joi, 30 aprilie, de Fundația Est-Europeană și la care s-a discutat despre siguranța alimentară, protejarea consumatorului și racordarea legislației naționale în domeniu la cea europeană.

În același timp, în cadrul evenimentului a fost remarcat și faptul că în ultimul timp oamenii sunt mai informați și mai activi când vine vorba de a-și proteja drepturile, dovadă fiind și numărul tot mai mare de plângeri care parvin la instituțiile abilitate dar și la cele trei Centre de Asistență a Consumatorilor create în cadrul proiectului  ”Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova  și Georgiei la cele ale UE”.

 Viorel Pârvan, directorul Centrul de deservire a consumatorului din regiunea Centru (alte două funcționând la Cahul și Bălți) a menționat că de la formarea acestora au parvenit aproape 1.000 de apeluri telefonice privind anumite încălcări. În rezultatul lor au fost făcute sesizări către agenții economici, analize de laborator, etc. Potrivit lui Viorel Pârvan, în peste 40% din cazuri este vorba de produse neconforme, în 15% din cazuri – practicei comerciale incorecte, fiecare al șaptelea caz ține de înșelare a consumatorilor, etc.

 ”Natura activității centrelor nu este de a sancționa, sau a fi cu bâta, dar vrem să educăm, să informăm, să consultăm, inclusiv agenții economici. Uneori am primit mulțumiri de la agenți economici pentru că i-am informat despre anumite norme pe care nu le cunoșteau. Adică scopul este cel de educare”, a menționat Viorel Pârvan.

 La rândul său, reprezentantul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Angela Chiriac a salutat colaborarea cu Fundația Est-Europeană, inclusiv pentru promovarea obiectivelor ANSA privind protecția sănătății oamenilor și animalelor. Ea a menționat că Republica Moldova a armonizat încă în 2011 tot pachetul practic igienic al UE la legislația Republicii Moldova. Totodată, ANSA continuă să familiarizeze și să instruiască agenții economici în vederea respectării legislației. Dar chiar dacă sunt în scădere, numărul neconformităților este destul de mare. În primele trei luni ale anului curent au fost  2539 de controale inopinate, 1456 planificate. În rezultatul lor au fost înregistrate 407 neconformități. În 3 luni retrase și nimicite trei tone de produse de origine animaliere, 900 de ouă, 600 de litri de produse lactate. Au fost nimicite pentru că au fost depistate neconformități nu doar a produsului, dar și a condițiilor în care se păstra produsul, a relatat Angela Chiriac.

 Totodată, ea a remarcat că un impediment în activitatea ANSA este o prevedere din Legea privind controlul de stat al activității de întreprinzător, potrivit căreia controlul agentului economic se efectuează cu informare prealabilă de cel puțin 5 zile. ”Noi nu putem să permitem așa ceva în domeniul siguranței alimentelor. Nu poate siguranța alimentară să fie efectuată cu informare prealabilă. Legea le lasă o ferestruică deschisă prin care pot efectua practici neloiale”, a menționat reprezentantul ANSA, accentuând că această prevedere este criticată de toți experții europeni.

 La rândul său, șeful adjunct al direcției relații cu consumatorii la Agenția pentru Protecția Consumatorului, Sergiu Lelic, a prezentat mai multe cazuri concrete în care au fost depistate încălcări ale securității alimentare și igienei în care agenții economici au fost penalizați cu amenzi care ajung și la zeci de mii de lei. Pentru un hamburger în care a fost depistat un corp străin, agentul economic a achitat o amendă de 27 e mii de lei. În alt caz, un consumator, doar din penalități a câștigat 67 de mii de lei. În 2014 prin intermediul Agenției, agenții economici au fost obligați să întoarcă banii consumatorilor în valoare de 1,1 milioane de lei, a menționat Sergiu Lelic. Totuși, în opinia sa, amenzile în Republica Moldova pentru asemenea încălcări sunt mici, din care cauză Agenția pentru Protecția Consumatorului propune majorarea lor.

 Potrivit președintelui Fundației Est-Europene Sorin Mereacre proiectul Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova  și Georgiei la cele ale UE” se desfășoară de mai bine de un an și este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. În cadrul acestuia, pe lângă cele trei centre de asistență a consumatorului a fost creat și pagina web www.alegesanatos.md, care are și secțiunea de sesizări, iar juriștii preiau sarcina de a efectua analize sau a transmite informațiile la agențiile de stat responsabile de acest domeniu.

 

Doina Secrieru

Share