Prioritățile cooperării viitoare CCRM-ONAS în contextul implementării Strategiei de dezvoltare!
O nouă ședință a Consiliului de coordonare a Proiectului de cooperare dintre Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Oficiul Național de Audit al Suediei (ONAS) a avut loc în regim de teleconferință, informează OFICIAL.
Evenimentul a fost prezidat de Marian Lupu, Președintele CCRM. La discuții au participat, de asemenea, Andrei Munteanu, membru CCRM, lider de Proiect, Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare, asistent de Proiect, precum și partenerii de dezvoltare: Catharina Cappelin, Vice Auditor General ONAS și Kameran Khudur, consilier superior internațional ONAS.
Scopul noii ședințe a fost de a pune în discuție Proiectul Strategiei de dezvoltare a CCRM pentru perioada 2021-2025 precum și domeniile potențiale pentru suport din partea experților ONAS, în contextul viitoarei cooperări dintre cele două instituții supreme de audit (ISA).
Violeta Balan a prezentat aspectele principale ale proiectului Strategiei, corelând pilonii și obiectivele acesteia cu sugestiile de activități comune pe domenii care necesită suport și care sunt o continuare logică a activităților deja implementate în cadrul cooperării actuale.
Andrei Munteanu a relatat despre etapele de elaborare și de consultare a proiectului, remarcând despre consultarea largă a documentului atât cu angajații și conducerea CCRM, cât și cu părțile interesate naționale, partenerii de dezvoltare și experții externi.
Catharina Cappelin a apreciat proiectul Strategiei, remarcând importanța și complexitatea domeniilor selectate pentru piloni și obiective strategice. De asemenea, Vice Auditorul General ONAS a salutat eforturile depuse de CCRM pentru a consulta părțile interesate și, fapt și mai important, colectivul ISA, care urmează să-și asume angajamentele de implementarea a celor planificate. În același context, Kameran Khudur a sugerat elaborarea unui sumar cu o prezentare vizuală ușoară, pentru a familiariza societatea cu prioritățile de viitor ale CCRM, după aprobarea Strategiei de dezvoltare.
Valoare principală a documentului este nu de a-l avea perfect pe hârtie, ci de a fi înțeles și acceptat la toate nivelurile instituționale ale CCRM, pentru a fi asumată răspunderea pentru implementare, a concluzionat Marian Lupu. Președintele CCRM a apreciat sugestiile partenerilor din cadrul ONAS în contextul definitivări Strategiei și implementării documentului.
Menționăm că, CCRM și ONAS sunt la etapa finalizării actualului Proiect de cooperare și examinează posibilitatea lansării unui nou proiect, care va facilita implementarea noii Strategii de dezvoltare a Curții de Conturi pe domenii distincte.
Cristina Pendea