Șeful „Moldovagaz”: E timpul când trebuie să transformăm problemele în oportunități

Șeful „Moldovagaz”: E timpul când trebuie să transformăm problemele în oportunități

„Societatea anului 2020 e foarte diferită de cea a anilor 70 – 80 ai secolului trecut. Globalizarea, libertatea circulației, accesul la informație, evoluția tehnologiilor au schimbat oamenii. Au schimbat modul în care noi percepem lucrurile. Au schimbat atitudinea noastră față locul de muncă. Au schimbat cerințele noastre față de nivelul de trai, care ni-l oferă o localitatea în care trăim. Au schimbat atitudinea noastră față de Baștină și Patrie. Azi oamenii mult mai ușor iau decizia de a schimba locul de trai și chiar țara. În special tinerii – ei sunt extraordinar de mobile” – despre aceasta scrie Vadim Ceban, șeful „Moldovagaz”, într-o nouă postare pe blogul său, informează OFICIAL.

Tot mai puțini tineri – spune el – sunt dispuși să aștepte un timp până locul lor de muncă va fi mai comod, ori până vor ajunge la o mărire de salariu.

„Încă mai puțin ei sunt dispuși să aștepte când condițiile de viață în localitățile lor vor deveni mai bune. Nerăbdarea lor e alimentată de faptul că ei știu că undeva, nu departe, ei pot găsi azi condiții de viață mai bune și loc de muncă mai comod și mai bine plătit. Și ei pot merge acolo – hotarele țării nu mai sunt o barieră. Ei merg și de obicei se integrează foarte bine în societățile celea.  Acolo încep să muncească, apoi își fac familie, cumpără casă, apar copiii și acel loc devine Patria lor. Acolo ei își văd viitorul. Asta de fapt e istoria modernă a Moldovei”, a mai declarat oficialul.

El spune că suntem încă restanțieri la compartimentele nivel de viață, locuri de muncă și salarii, infrastructuri sociale și economice, tehnologizare și digitalizare.

„Încă nu am reușit să inversăm trendul și să determinăm o creștere economică sustenabilă. Iar pierderea tinerilor devine o problemă vitală, care aduce cu sine căderea natalității și depopularea regiunilor. Cred că în această situație e nevoie de un model nou de cooperare între autorități și business – e nevoie de o apropiere mai mare și o conjugare deplină a energiilor pe un set de priorități. Tinerii sunt valoarea socială fundamentală a unei țări, și tot ei sunt valoarea economică fundamentală a țării. Ei sunt vehiculul dezvoltării și creșterii economice. Nu ne mai putem permite să pierdem tineri. Pierzând tinerii țara practic își pierde viitorul. Ca să nu mai pierdem tineri trebuie să le creăm oportunități. Oportunități atractive, care să le provoace imaginația și inteligența. Fiecare autoritate publică și fiecare afacere poate contribui la crearea oportunităților”, a menționat Ceban.

Potrivit spuselor sale, în acest an Moldovagaz a reușit să identifice modalitatea de a livra gaze naturale unor producători autohtoni la condiții mai atractive. 

„Nu am tratat situația așa cum o fac monopoliștii clasici. Am tratat implicarea noastră ca un aport la păstrarea locurilor de muncă în Moldova și oportunitatea pentru producători să intensifice investițiile în dezvoltarea lor aici – în Moldova. De fapt am investit în viitorul Moldovagaz. Investim în îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru echipele tehnice responsabile de supravegherea și reparația infrastructurii noastre. Astfel ne propunem să creăm condiții în care, specialiștii valoroși, se vor simți bine muncind în Moldova și nu vor face planuri să plece. Le vom oferi unități de transport mai bune pentru deplasările în teren. Le vom oferi echipamente de protecție și de muncă mai bune. Și asta tot este investiție în viitorul Moldovagaz. Avem mai multe proiecte de acest gen. Cred că acum toate strategiile de dezvoltare trebuie să fie axate pe crearea oportunităților pentru oameni și parteneri.  Cred că e timpul când trebuie să reducem la minim egoismul instituțional și să ne ajutăm unii pe alții. Asta e soluția pentru problemele vitale ale țării noastre. E timpul când trebuie să transformăm problemele în oportunități”, a conchis șeful „Moldovagaz”.

Cristina Gurez

Share