Combinatul de vinuri „Cricova” acuză primarul or. Cricova, că ar favoriza un agent economic contrar intereselor statului și a întreprinderii
Combinatul de Vinuri „Cricova” SA este nemulțumit de activitatea primarului de Cricova, care, după afirmațiile sale, periclitează activitatea combinatului, informează OFICIAL.
Combinatul afirmă că primarul adoptă decizii care sunt împotriva lor sau își promovează interesele proprii.
Un exemplu în acest sens, potrivit „Cricova” este promovarea cu vehemență de către Primar a intereselor unui agent economic contrar intereselor statului și a „Combinatului de vinuri „Cricova” S.A.”. „Astfel, în anul 2013 de către Primăria orașului Cricova în nemijlocită apropiere de intrarea principală în Complexul de Degustare a „Combinatului de vinuri „Cricova” S.A.”, or. Cricova din str. Chișinăului a fost format un sector de teren „pentru amenajarea teritoriului”, cu suprafața de 0,0671 ha, ulterior înregistrat sub numărul cadastral – 3156301198. Tot conform acelei decizii a fost permisă organizarea licitației cu strigare pentru dreptul la arendă asupra bunului dat, cu prețul normativ stabilit de către autoritate de 8 667,76 lei anual. Licitația a fost câștigată de întreprinderea „Prim Vin Grup” S.R.L., reprezentată de Dl Alexandru Stețco, proprietarul întreprinderii „Romatim SRL”, care a fost de-a lungul anilor distribuitorul exclusiv al produselor „Combinatului de vinuri „Cricova” S.A.” și fost deținător al 80% (juridic) și 100% (de facto) al „Complexului Orașul Subteran” (actualul „Regatul vinului”).
La data de 05 iulie 2013 a fost încheiat contractul de arendă funciară între Primăria orașului Cricova și „Prim Vin Grup” S.R.L pe un termen de 5 ani, cu plata anuală pentru arendă în sumă de aceeași 8 667,76 lei! Este curios că prețul adjudecat la licitație este identic cu cel propus de către administrația publică locală de parcă licitația nici nu a fost desfășurată.
Ulterior, la cerere, a fost eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare a unei terase de vară și a unei vinoteci pe lotul în cauză pe numele „Prim Vin Grup” S.R.L., iar apoi și autorizația de construcție, cu condiția că construcția urmează a fi una ușor demontabilă. Contrar acestei cerințe, edificarea unei construcții ușor demontabile, arendașul „Prim Vin Grup” S.R.L. a ridicat o construcție capitală, însă Primăria nu a reacționat sub nici o formă la aceste abateri, ba dimpotrivă a dispus scoaterea ulterioară a terenului la vânzare conștientizând că pe acest teren este amplasată o construcție capitală ne evacuabilă, mizând cu bună știință că la această licitație, în starea în care se află terenul, va participa cel mai interesat de procurare, proprietarul construcției”, menționează „Combinatul de Vinuri „Cricova” SA”.
Reprezentanții Combinatului spun că construcția menționată este existentă și azi, chiar și după scurgerea a mai mult de doi ani de la rezilierea contractului de locațiune fapt notat și în Registrul bunurilor imobile, iar Primăria or. Cricova nu acționează sub nici o formă în vederea stopării acțiunilor de încălcare a autorizației de construcție eliberate și nu solicită evacuarea imobilului cu revenirea în cadrul legal a Locatarului la gestiunea lotului cu nr. cadastral – 3156301198.
„După cum este indicat mai sus terenul nr. cadastral 3156301.198, suprafața de 0,0671 ha, din strada Chișinăului, or. Cricova este amplasat în imediata apropiere de intrarea centrală în Complexul național-cultural „Cricova”, galeriile de piatră a „Combinatului de vinuri „Cricova” S.A.”. Iar conform Studiului de fezabilitate elaborat de către INCP „Urbanproiect” și materialelor de lucru ale Comisiei pentru delimitarea suplimentară a unor obiecte ale patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova care fac parte din Complexul turistic „Combinatul de vinuri ,,Cricova” S.A.”. (conform Hotărârii Guvernului nr.1433/2016), acest teren urmează să fie parte din patrimoniul cultural-național „Cricova” și atribuirea acestuia la domeniul public al statului.
Cu toate acestea Primăria or. Cricova în parteneriat cu fostul locatar compania „Prim Vin Grup” S.R.L., pe parcursul ultimelor zece luni, întreprind și au întreprins mai multe acțiuni de înstrăinare a terenului nr. cadastral 3156301.198 cu scopul de al exclude ca obiect al negocierilor, fie pentru a obține favoruri și avantaje mai mari și nejustificate la etapa retrocedării și includerii acestuia în patrimoniul statului. Idee susținută de acțiunile subiecților indicați care au întreprins mai multe acțiuni de vânzare a terenului, de reînnoire a contractului de locațiune în condiții preferențiale.
La fel, este dubioasă și înverșunarea cu care Administrația Publică Locală promovează și susține ideea de înstrăinare a terenului nr. cadastral 3156301.198 companiei „Prim Vin Grup” S.R.L..
Patrimoniul statului urmează a fi respectat și protejat în special când acesta face parte din cartea de vizită a Republicii Moldova, complexul național-cultural „Cricova””, mai spun reprezentanții Combinatului de Vinuri „Cricova.
Cristina Pendea