Ex-primar de Chișinău: „Nu pot să îmi explic indiferența Ministerului Educației atunci când unele școli…”

Ex-primar de Chișinău: „Nu pot să îmi explic indiferența Ministerului Educației atunci când unele școli…”

„Nu pot să îmi explic indiferența Ministerului Educației atunci când unele școli au reîncadrat fizic toți copiii în procesul educațional, iar alte instituții continuă să facă din două în două săptămâni și să țină copiii pe online. Au trecut luni de zile deja și chiar este greu să se facă o evaluare a procesului educațional, de ce unele școli continuă să țină copiii pe online?”, susține fostul Primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, informează OFICIAL. 

Tot el spune că pandemia pe lângă faptul că a arătat cât de vulnerabili suntem la nivel de țară, la nivel de comunități, dar și la nivel individual, ne-a mai arătat ceva. „Și anume că în orice situație de criză, copiii sunt cei care suferă cel mai mult și sunt lăsați în urmă. Asta am înțeles noi, ca părinți, asta au înțeles cadrele didactice, dar spre regret asta nu ajunge la cei care iau decizii. Ei așa și nu au înțeles că pericolul cel mai mare pentru copil nu este virusul, dar violența, discriminarea și limitarea accesului la educație”.

„Prezintă școlile și grădinițele un risc iminent de focare? Poate unii directori au nevoie de ajutor ca să reîncadreze toți copiii? Toți tac…ministerul tace, primăria tace, direcțiile educație tac…iar copiii rămân în urmă. O generație întreagă..”, adaugă Codreanu.

La fel, fostul edil spune că i se pare imposibil să nu observăm inechitățile care au fost scoase la iveală de această pandemie. „Și mi se pare și mai grav faptul că dacă încă despre sănătate se mai vorbește sau despre criza economică se mai menționează pe alocuri, atunci sistemul de educație și ce se întâmplă cu copiii noștri este lăsat totul pe seama părinților și pe entuziasmul învățătorilor. Oare ei nu înțeleg că discriminarea, discrepanța dintre familii avantajate și cele dezavantajate, discrepanța dintre rural și urban, ne va costa mult mai scump și economic, și social?”, a declarat Codreanu.

Doina Secrieru

Share