Concluziile Comisiei de control al finanțelor publice asupra rapoartelor de audit financiar pe 8 ministere
Șefia Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, astăzi, a prezentat concluziile asupra rapoartelor de audit financiar pe 8 ministere ale Guvernului Republicii Moldova, executate de Curtea de Conturi în anul 2020, informează OFICIAL.
„Concluziile legate de rapoartele prezentate în cadrul Comisiei pe 8 dintre cele 9 ministere ale actualului Guvern: Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne”, a comunicat Munteanu.
Pe baza acestor rapoarte, după cum a spus șefia Comisiei, putem observa următoarele carențe sistematice:
- Gestionarea proastă a bunurilor, a terenurilor etc.;
- Neglijarea cotei statului;
- Încălcarea flagrantă a regulilor procesului bugetar și alocarea de resurse semnificative la discreția unor miniștri, a unor șefi de agenție;
- Ignorarea legislației ce obligă ministerele să instituie servicii de audit intern;
- Continuarea unei practici vicioase de a menține nefinalizate zeci de obiective finanțate prin investiții capitale din bugetul de stat.
„Deși rapoartele prezentate remarcă o anumită îmbunătățire a situațiilor financiare consolidate în 2019 față de anul 2018, atunci când Curtea a exprimat opinii contrare, Comisia de control a finanțelor publice condamnă practica lăsării în paragină a unor probleme sistemice”, a adăugat Munteanu.
„Am atestat practici vicioase de proastă gospodărire a funcțiilor, a resurselor, a bunurilor gestionate”, a ținut să precizeze șefia Comisiei.
„Din 8 opinii raportate de către Curtea de Conturi asupra veridicității stării financiar-patrimoniale, doar o singură instituție – Ministerul Finanțelor – a beneficiat de un raport fără rezerve. Altele, 7 ministere au avut rapoarte cu rezerve, ceea ce ar însemna existența unor nereguli semnificative în toate celelalte 7 ministere și agenții subordonate. Cel mai des aceste nereguli se exprimă prin neînregistrarea valorică în evidența contabilă a circa 219 terenuri cu suprafață de 8 mii hectare și a circa 246 de imobile și 52 de construcții atestate la Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și la Ministerul Justiției”, a conchis Igor Munteanu.
Mihaela Conovali