Lucrător medical: Eu cred că acest virus poate fi învins, dacă ne mobilizăm toți

Lucrător medical: Eu cred că acest virus poate fi învins, dacă ne mobilizăm toți

În timp ce termometrele indică temperaturi de peste 30 de grade, angajații de pe ambulanțe lucrează la 50 de grade. Îmbrăcați ore în șir în combinezoane, lucrătorii medicali vin din misiuni uzi până la piele, iar pentru a avea grijă de sănătatea altora, își pun în pericol propria viață. Pentru unii dintre ei, căldura a devenit mai periculoasă decât noul virus.

Ziua în amiază mare, pe caniculă, când se recomandă evitarea ieșirilor, medicul de pe ambulanță, Viorica Petcova își pune echipamentele de protecție și pleacă în misiuni. Unele durează chiar și câteva ore. Pacienții COVID-19 au nevoie de ajutorul ei și al colegilor săi.

„Ziua mea de muncă trebui să se încheie la 20:30, dar dacă eu și colegii mei suntem implicați într-o misiune, putem să ajungem acasă și după ora 22:00. Echipa specializată de reanimare și terapie intensivă, din care fac parte, intervine în cele mai grave cazuri. Pe lângă acordarea primului ajutor, suntem implicați și în transportarea bolnavilor intubați, care sunt dependenți de oxigen, dintr-un spital în altul”, afirmă doctorul de urgență.

Temperaturile caniculare le dau mari bătăi de cap medicilor de pe ambulanță. „Dacă afară sunt 40 de grade, în aceste combinezoane simțim că parcă ar fi 50 de grade, poate chiar 55. Imediat ce punem echipamentele pe noi începem a transpira, ne aburesc ochelarii și vizierele, simțim cum masca se îmbibă cu picături de transpirație. Au fost momente când ne scoteam hainele și le scurgeam, atât erau de umede. Este foarte greu de suportat această căldură. După fiecare misiune așteptăm cu nerăbdare să luăm o gură de aer și să bem un pahar cu apă”, povestește doctorul.

Lucrătorii medicali din Substația Centru de asistență medicală urgentă prespitalicească intervin zilnic la cel puțin zece chemări. Mulți dintre pacienții care îi așteaptă au simptome specifice virusului SARS-CoV-2. „De 4-5 ori pe zi trebuie să ne îmbrăcăm în aceste combinezoane pentru asistarea bolnavilor de COVID-19 și de alte 4-5 ori ne echipăm pentru a merge la pacienții suspectați de coronavirus”, spune medicul de pe ambulanță.

În cei 36 de ani de muncă alertă și solicitantă, nu a învățat să treacă fără lacrimi peste cazurile în care nu se mai poate face nimic pentru un pacient. „Cel mai greu este să constatăm un deces. În perioada pandemiei, noi practic suntem unicii care ajungem peste tot. Și atunci când nu mai poți face nimic pentru cineva, îți pare rău. De multe ori, nu-mi pot stăpâni lacrimile în astfel de cazuri. Plângeau rudele, plângeam și eu”, spune trist medicul.

Pentru Viorica Petcova, COVID-19 este o boală nemiloasă, care atacă, în aceeași măsură, copii, adulții și bătrânii. „Eu cred că acest virus poate fi învins, dacă ne mobilizăm toți și respectăm regulile elementare, începând cu protecția personală, menținerea distanței fizice, purtarea corectă a măștilor, spălatul mâinilor, evitarea întâlnirilor în grupuri mari. Trebuie să ne mobilizăm, să înțelegem că avem un dușman invizibil și că trebuie să luptăm împreună împotriva lui”, precizează angajata Substației Centru de asistență medicală urgentă prespitalicească.

Între timp, angajații de pe ambulanțe nu renunță, în pofida condițiilor extreme, mulți nu și-au luat nici concedii pentru că știu că acum este nevoie de ei mai mult decât oricând.

Mihaela Rotari

Share