În prima sesiune a anului 2020, deputații au adresat aproape 50 de întrebări și interpelări, mai mult decât în 2019

În prima sesiune a anului 2020, deputații au adresat aproape 50 de întrebări și interpelări, mai mult decât în 2019

În cursul sesiunii de primăvară-vară a anului 2020, deputații Parlamentului de Legislatura a X-a au adresat Guvernului sau conducătorilor altor autorităţi ale administraţiei publice 45 de întrebări și 4 interpelări. În 2019, deputații au solicitat 38 de întrebări și interpelări.

Guvernul a fost instituția căreia i-au fost adresate cele mai multe întrebări și interpelări (9), fiind succedat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (7), Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (6), Ministerul Economiei și Infrastructurii (5), Prim-ministrul (4) și Procuratura Generală (4). De asemenea, au fost sesizate Ministerul Justiției (3), Serviciul de Informații și Securitate (3), Ministerul Finanțelor (2),  Agenția Proprietății Publice (2), Agenția Națională Transport Auto (2), alte instituții.

În 2019, au rămas 7 întrebări fără răspuns, în sesiunea de primăvară a anului 2020 – 6. Totodată, deputații au primit răspunsuri la toate interpelările.

Bilanțul statistic al sesiunii de primăvară-vară 2020 arată că din cele 45 de întrebări, cele mai multe au fost adresate de Fracțiunea PAS Blocul ACUM (16 întrebări), care este urmată de Fracțiunea ACUM Platforma DA (10 întrebări). Fracțiunea PDM a solicitat 6 întrebări, iar Fracțiunea Partidului ȘOR – 5. Câte una au fost dresate de către Fracțiunile PSRM, Grupul Parlamentar PRO Moldova și de către deputații independenți. Deputații neafiliați au solicitat 5 întrebări.

Cele 4 interpelări au fost solicitate de Fracțiunea ACUM Platforma DA și Fracțiunea Partidului ȘOR.

Regulamentul Parlamentului prevede că fiecare deputat poate adresa întrebări membrilor Guvernului sau conducătorilor altor autorităţi ale administraţiei publice. Ultima oră de lucru al Parlamentului în fiecare zi de joi, cu excepţia ultimei joi din lună, este consacrată întrebărilor.

Totodată, interpelările se fac în scris. Interpelarea deputatului constă dintr-o cerere adresată Guvernului, prin care se solicită explicaţii asupra unor aspecte ale politicii Guvernului ce ţin de activitatea sa internă sau externă.

1-1-1024x656

Doina Secrieru

Share