Expert: Deseori criticăm petroliștii pentru prețurile lor în Moldova, dar azi vom spune 3 cuvinte de bine
„Prețul la petrol pe piețele internaționale crește a 3-a lună consecutiv, iar în Moldova prețul la Benzină nu crește. Ce se întâmplă oare?”, scrie expertul economic, Veaceslav Ioniță, pe o rețea socială, informează OFICIAL.
„Noi deseori criticăm petroliștii pentru prețurile lor în Moldova, dar azi vom spune 3 cuvinte de bine, apoi iarăși o mică critică. Prețul la petrol pe piețele internaționale crește deja a 3-a lună consecutiv, dar petroliștii noștri încă nu majorează prețurile. Din luna Aprilie prețul la petrol a crescut de 2,2 ori de la 18,4 USD/Baril la 40,3 USD/Baril. Iar pe piața internă noi am înregistrat o scădere de preț în această perioadă. Cum asta e posibil și ce au pățit petroliștii ce se întâmplă cu țara noastră? Răspunsurile la întrebările de mai sus devin clare, dacă analizăm structura prețurilor la produsele petroliere prezentată în cel de al doilea grafic”, mai scrie Ioniță.
„Trebuie să memorăm pentru totdeauna petroliștii câștigă cel mai mult de pe noi atunci când prețurile sunt mici nu când ele sunt mari”, a ținut să precizeze expertul.
În acest fel, Veaceslav Ioniță mai spune că în luna aprilie barilul de petrol a atins cota minimă din ultimii 25 de ani, iar recalculat în lei un litru de petrol costa 2,1 lei/litru. „În prezent petrolul costă 4,39 lei/litru. Însă prețul la benzină în această perioadă nu doar că nu a crescut, dar chiar și s-a redus puțin. Noi în calculele noastre operăm cu prețul mediu de comercializare, care este cu 2,5-3,0% mai mic decât prețul la Benzinării. Deoarece ANRE publică cu mare întârziere datele de pe piața petrolieră, pentru lunile aprilie-iunie sunt estimările noastre reieșind din evoluția pieței.
„De fapt din grafic se vede clar că în prezent petroliștii obțin 3,84 lei de la fiecare litru de benzină vândut, cea ce corespunde cu prețul corect al benzinei. Deci nu acum ei sunt buni cu noi, dar în aprilie au câștigat aproape 3 lei în plus pentru fiecare litru de benzină. Cam aice se termină lauda noastră pentru ei. Acum ei aplică un preț corect, dar nu și în luna aprilie, când ANRE și Consiliul Concurenței dormeau și nu vedeau nimic din ce se întâmplă pe piața produselor petroliere. Noi vrem să credem că aceasta se datorează exclusiv faptului că prețurile în Moldova se schimbă cu o întârziere de 1-2 luni față de evoluțiile de pe piețele internaționale și petroliștii sunt corecți în relații cu noi și aplică corect prețurile”, comunică expertul.
Totodată, Ioniță susține că din acest motiv – „noi împreună cu ANRE și Consiliul Concurenței sperăm că surplusul de încasări din lunile martie-aprilie petroliștii îi vor întoarce înapoi sub formă de prețuri mici în viitoarele 2-3 luni. Iar până atunci suntem cu ochii pe ei și portofelul nostru”, a conchis Ioniță.
Mihaela Rotari