Ex-ministru al Sănătății, despre măștile de protecție: „Ce nu spune ministerul și ar trebui…”
Fostul ministru al Sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, în cadrul unei postări pe o rețea socială, a vorbit despre folosirea măștilor de protecție, informează OFICIAL.
„Despre măști. Ce nu spune ministerul și ar trebui, odată ce a început deschis să îndemne lumea să poarte măști.
🔹 Purtarea măștii este contraindicată copiilor cu vârsta de pânâ la 2 ani din cauza pericolului de sufocare (aceasta este recomandarea standard a Centrelor de Control a Infecțiilor din lume).
🔹 Masca nu este necesară când suntem în spații libere, largi, fără prezența altor persoane în preajmă sau într-un număr mic și cu distanță mare între ele. Este vorba de parcuri, zone verzi, străzi neaglomerate. În așa spații nu există pericol de infectare. Aerul curat, soarele face bine sănătății noastre, și contribuie formării unei imunități puternice.
🔹O mască reutilizată de zeci de ori, păstrată în condiții insalubre, în buzunar, mototolită, prezintă nu un scut, ci un pericol înalt de infectare. Nu reutilizați maștile de singură folosință, iar cele din bumbac le spălați cât mai des și le călcați cu fierul de călcat la temperatura maximă.
🔹 O mască purtată sub nas, pe o ureche, sau cum îi trăsnește fiecăruia prin cap nu oferă nicio garanție și nu micșorează riscul de infectare, ba din contra, îl mărește.
🔹 Masca nu se poarta fiindcă trebuie sau e o modă, ci pentru că vă poate ajuta și vă face viața mai ușoară. Doar iarna, când sunt -30 grade C noi nu ieșim afară în șlapi și maiou de vară, dar ne îmbrăcăm corespunzător, deoarece temperatura rece este un pericol pentru noi. De ce, când întâlnim acum un pericol, nu îl tratăm corespunzător? Masca nu o purtăm pentru guvernare, și nici pentru opoziție, și nici pentru poliție, ci pentru noi. Și poate puțin-puțin, pentru medici – le facem mai puțin de lucru …”, a scris Nemerenco, pe Facebook.
„Purtați mască în locurile aglomerate – transport public, alimentare, alte spații închise și pline cu oameni. Dar cel mai important – evitați locurile aglomerate, dacă aveți posibilitatea – evitați transportul public, și evitați riscurile. Păstrați distanța de minim 2 metri cu cei care interacționați în spații publice, spălați cât mai frecvent, cu săpun și bine mâinile, purtati masca acolo unde este necesar și … fiți sănătoși”, a conchis fosta ministră.
Mihaela Rotari