Ce a hotărât Curtea Constituțională în urma examinării sesizărilor referitor la Legea privind regimul stării de urgență
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a prezentat deciziile de astăzi ale Curții Constituționale, care, în ședință, a examinat sesizările ce vizează Legea privind regimul stării de urgență, transmite OFICIAL.
Astfel, Curtea a hotărât:
„Se recunosc constituționale art. 20, litera K, al.1, litera I, al. 24, litera G și al. 25, litera G din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și textul „altor acțiuni necesare” de la art. 2, p. 12 din Hotărârea Parlamentului nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență în măsura în care:
- a) autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri sau acțiuni necesare realizării scopurilor care au stat la baza declarării stării de urgență;
b) atribuțiile, măsurile sau acțiunile necesare nu depășesc sfera de competență a puterii executive;
c) Parlamentul poate exercita un control efectiv al măsurilor în discuție”, anunță Domnica Manole.
De asemenea, Curtea a declarat neconstituțional: „Art. 225, al. 3 din Codul administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.
Până la modificarea Codului administrativ de către Parlament, în cazul contestării măsurilor adoptate de către autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență, instanțele judecătorești vor trebui să examineze inclusiv dacă măsura dispusă de către autoritatea publică este proporțională cu situația care a determinat-o”, a mai spus Domnica Manole.
Curtea Constituțională a emis și o adresă Parlamentului în vederea eliminării deficiențelor depistate la examinarea sesizărilor privind controlul constituționalității.
Cristina Parfeni