Țara în care COVID-19 pare că nu a ajuns niciodată. Barurile și restaurantele sunt pline, atracțiile turistice, deschise

Țara în care COVID-19 pare că nu a ajuns niciodată. Barurile și restaurantele sunt pline, atracțiile turistice, deschise

Barurile și restaurantele sunt pline. Atracțiile geologice spectaculoase sunt deschise turiștilor. Oricine vizitează Islanda ar putea crede că a ajuns într-un univers paralel în care pandemia de coronavirus nu există. Turiștii care sosesc aici din țări în care mai sunt în vigoare numeroase restricții anti-COVID sunt șocați să observe că mai există un loc care și-a păstrat obiceiurile dinainte de pandemie, scrie CNN.

Acest lucru nu se datorează faptului că Islanda a fost imună la Covid-19. Datorită unui sistem riguros de testare și urmărire a cazurilor de infecție, efectele virusului au fost aproape eliminate, oferind țării posibilitatea de a redeschide frontierele pe 15 iunie. Primele măsuri, în această țară, au fost luate cu o lună înainte ca primul caz să fie confirmat. Islanda este considerată „campioana” lumii la gestionarea crizei de coronavirus, relatează Digi24.ro.

Două zile mai târziu, pe 17 iunie, Islanda și-a sărbătorit ziua națională cu entuziasmul obișnuit, localnicii înghesuindu-se pe străzile capitalei. Nimeni nu a purtat mască de protecție și nici de distanțarea fizică nu s-a mai ținut cont.

Înainte de a intra în Islanda, călătorii trebuie să poarte mască în avion și în aeroportul Keflavik. La aterizare, ei se alătură unei noi cozi pentru prelevarea probelor dintr-un exudat nazal și faringian. De la 1 iulie, când Islanda se va deschide către țări europene care nu sunt ]n Spațiul Schengen, vizitatorii vor trebui să plătească 114 dolari pentru acest proces.

Rezultatele sunt transmise printr-un mesaj, câteva ore mai târziu. Dacă este pozitiv, vizitatorii trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, indiferent de planurile pe care le-ar putea avea pentru vizita lor. Dacă testul este negativ, vizitatorii sunt liberi să se bucure de Islanda fără restricții.

În cele din urmă, sistemul de screening desfășurat în Islanda a fost atât de eficient încât țara se poate lăuda cu una dintre cele mai scăzute rate de decese din lume: trei la 100.000 de locuitori, comparativ cu 440 la 100.000 de locuitori, în Marea Britanie.

Prim-ministrul Katrin Jakobsdottir le-a recomandat islandezilor să restabilească legăturile cu lumea exterioară. „Nu este vorba doar de economie, ci și de faptul că suntem o insulă și în vremurile noastre moderne, doar un transport normal între țări este un factor esențial și este foarte diferit când ești o insulă sau când ai granițe”.

Doina Secrieru

Share