5 instituții de stat continuă desfășurarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), transmite OFICIAL.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat verificări în 492 unități (277 frizerii, 91 farmacii, 54 instituții medicale primare, spitalicești și private și peste 50 unități care prestează activități de comerț). În urma inspecțiilor, au fost identificate încălcări în 70 unități fiind sistată activitatea a 16 frizerii, 7 farmacii, 4 instituții medicale private și 5 unități care prestează activități de comerț, precum și au fost aplicate 12 amenzi.
De asemenea, începând cu 5 iunie, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, specialiștii ANSA, au efectuat 1582 de verificări, astfel fiind depistate 465 neconformități. Au fost supuse controlului 77 piețe agro-alimentare, celelalte care activează la moment, urmează a fi inspectate.
Din 15 iunie curent, odată cu redeschiderea sectorului de alimentație publică, au fost supuse controlului 95 unități, fiind depistate 17 neconformități.
Încălcări depistate: nerealizarea termometriei, lipsa echipamentelor de protecție, admiterea aglomerărilor, deservirea persoanelor fără măști de protecție, plasarea soluțiilor dezinfectante în locuri inaccesibile.
ANSP și ANSA face apel către agenții economici să respecte măsurile impuse de către autorități, pentru siguranța cetățenilor și prevenirea răspândirea infecției COVID-19.
Inspectorii ANTA efectuează controale în gările și stații auto din țară. Începând cu 15 iunie, au fost supuse controlului, gările din mun. Chișinău, zona de Sud și Nord a Republicii Moldova.
Este obligatorie dezinfectarea mijloacelor de transport, plasarea soluțiilor dezinfectante în locuri vizibile, respectarea distanței sociale, iar personalul gărilor, conducătorii auto cât și pasagerii trebuie să fie asigurați cu echipamente de protecție.
Totodată, circa 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, 24/24, depun eforturi pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.
Angajații armatei naționale și carabinierii sunt prezenți în stațiile de așteptare a transportului public, pentru a nu permite intrarea fără mască în transport, evitarea aglomerațiilor la stațiile de așteptare și în transport. La fel, asistă în spațiile publice: parcuri, alee și curțile blocurilor, pentru a asigura respectarea regulilor prevăzute de CNESP și a ordinii publice.
Reiterăm faptul că, este interzis:
– aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;
– aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă;
– aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement;
– părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu;
– activitatea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii şi Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (servicii de intervenţie timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu);
– bazele de odihnă, activitatea unităţilor de agrement, recreere, bazinele de înot, teatrele, cinematografele, sălile de concerte etc.;
– organizarea şi desfăşurarea tuturor activităţilor/competiţiilor cu caracter cultural-sportiv, precum şi alte măsuri/evenimente în spaţii/clădiri închise.
Cristina Parfeni