Ghidul ce ajută operatorii din sectorul alimentar să identifice produsele periculoase a fost prezentat
Luni, 06 aprilie 2015, în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, dl. Dr. Sorin Ţolea, specialist siguranţa alimentelor, consultant EUHLPAM a prezentat Ghidul privind Procedura de retragere/rechemare a produselor alimentare.
Un sistem de trasabilitate complet funcțional este singura modalitate eficientă de a identifica locul produselor alimentare neconforme și nesigure.
Obiectivul rechemărării/ retragerii produselor alimentare este de a proteja sănătatea și interesele consumatorilor, prin: identificarea rapidă și îndepărtarea eficientă a produselor alimentare nesigure de pe piață și, dacă este necesar, de la consumatori și să informeze autoritățile competente, alte întreprinderi alimentare și consumatorii, după caz.
Ghidul prezintă modul de elaborare şi aplicare a procedurii de rechemare sau retragere a unui aliment necomform în sensul descris de legislația în domeniul alimentar. Articolul 16 din Legea nr. 113/2012 privind principiile generale ale legislației alimentare, specifică cerințele față de operatorii din sectorul alimentar în ceea ce privește retragerea și rechemarea alimentelor nesigure.
Ghidul ajută operatorii din sectorul alimentar să identifice produsele alimentare neconforme, periculoase și acțiunile corespunzătoare pe care un operator din acest sector ar trebui să le întreprindă. Informaţiile de față, sunt furnizate pentru a ajuta la elaborarea unei proceduri de retragere/rechemare de alimente și gestionarea unei acțiuni de rechemări/ etragere.
Maria Roşca