În premieră, RM va participa la cea mai importantă expoziție mondială  de turism cu pavilion propriu

În premieră, RM va participa la cea mai importantă expoziție mondială  de turism cu pavilion propriu

EXPO 2015 va deveni o platformă permanentă pentru promovarea ofertelor turistice cu destinația Republica Moldova. Expoziția mondială EXPO 2015 se va desfășura la Milano, Italia între 1 mai și 31 noiembrie, sub genericul ”Hrană pentru planetă. Energie pentru viață”. În premieră, Republica Moldova va participa la cea mai importantă expoziție mondială cu pavilion propriu, fapt ce va servi drept oportunitate unică de promovare a Republicii Moldova și spațiu pentru comunicarea dintre reprezentații businessului moldovenesc cu actualii și potențialii parteneri străini. În cadrul EXPO 2015 complexul de servicii pentru reprezentații businessului moldovenesc va fi gratuit.

Programul de promovare a destinațiilor turistice din Moldova va acoperi cele mai populare segmente ale acestui domeniu: turismul eco, turismul turismul oeno-gastronomic și turismul rural. Fiecare vizitator care va nimeri în raza pavilionului Republicii Moldova va fi invitat să-și instaleze pe telefonul mobil o aplicație pop-up cu cele mai atractive oferte turistice ale operatorilor din țara noastră. Pe parcursul întregii perioade a expoziției vor fi organizate experiențe oeno-gastronomice, ateliere și master-clas-uri, care vor aduce în fața oaspeților tradițiile naționale unice. În același timp, destinațiile turistice din Moldova vor fi promovate în periodicele de specialitate din Europa; se va colabora cu redactorii acestora cu scopul de a genera proiecte turistice bilaterale.

Luna august va fi dedicată în totalitate sectorului turistic – în această perioadă se va pune accentul pe promovarea brandului turistic al țării, implementarea agendei B2B în turism, pe parcursul căreia operatorii turistici din Moldova vor avea posibilitatea să facă cunoștință și să formeze parteneriate cu omologii lor din Europa. Agenda B2B va include prezentarea produsului turistic al Moldovei pentru agențiile străine. Se va lucra intens și pe partea atragerii de investiții în sectorul turistic al Moldovei. În acest scop MIEPO va colecta proiecte investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii turismului rural și a infrastructurii MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) – proiecte pe care organizatorii le vor prezenta comunității de investitori din lume.

EXPO 2015 va oferi oportunități unice companiilor-producătoare moldovenești interesate de parteneriate internaționale și extinderea posibilităților de export. Organizația pentru Atragere Investiții și Promovare Exporturi din Moldova (MIEPO), în calitate de administrator al proiectului de participare a Republicii Moldova la EXPO 2015, a pregătit un program amplu pentru businessul autohton, care presupune un complex de servicii gratuite:

·        Evaluarea necesităților fiecărui sector în contextul dezvoltării afacerilor, atragerii investitorilor, promovării produsului la piața externă.

·        Identificarea companiilor din UE, care ar putea fi interesate în stabilirea de parteneriate – retailer-i, buyer-i, rețele de hypermarket-uri, logistică , operatori turistici ș.a.

·        Medierea întâlnirilor de afaceri pe teritoriul EXPO 2015 sau în regiunile italiene din apropiere, identificarea potențialilor parteneri de afaceri.

.        Organizarea prezentărilor de produs pe segmente specifice de business – somelier-i, buyer-i, rețele de supermarket-uri, reprezentanți ai operatorilor turistici din regiune și din Europa.

·        Organizarea sesiunilor de schimb de experiență cu omologii din regiune și din Europa.

·        Organizarea seminarelor și trening-urilor în domeniul tehnologiilor noi de producere, ambalare etc.

·        Organizarea Moldova Investor Day cu prezentarea și promovarea de proiecte investiționale din sectoarele de producere și turism receptor

·        Organizarea evenimentelor generice la nivel regional și mondial, în scopul dezbaterii intereselor comune și cooperării.

La momentul actual se colaborează cu asociațiile de profil pentru a promova în cadrul EXPO 2015 potențialul investițional și comercial din sectoarele prioritare ale economiei Republicii Moldova – vinificația, industria textilă, producerea fructelor, turismul receptor ș.a.

”EXPO” este una din cele mai importante expoziții mondiale generice. Din momentul instituirii, în 1851, evenimentele ”EXPO” au devenit simbol al industrializării și constituie o platformă deschisă pentru demonstrarea progreselor tehnice și tehnologice. În cadrul expozițiilor mondiale, statele promovează idei și tehnologii care schimbă lumea. La EXPO 2015 vor lua parte 130 de țări și numeroase organizații internaționale. Numărul vizitatorilor va depăși cifra de 20 mln, iar suprafața totală a expoziției va constitui 1,1 mln km pătrați.

Maria Roșca

Share