Platforma DA – cu un demers la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale!
Siguranța cadrelor medicale trebuie să fie o prioritate și nu este clar în ce mod vor fi prelevate probele biologice de la persoanele încadrate în tratament la domiciliu. În acest context, deputații platformei DA au elaborat și expediat din numele Fracțiunii un demers către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), informează OFICIAL.
Astfel, Platforma DA solicită răspuns la următoarele întrebări:
1. Echipamentul se schimba după fiecare prelevare? Personalul unde va dezbrăca echipamentul folosit?
2. Nu ar fi necesară pregătirea în fiecare localitate a unui spațiu destinat decontaminării personalului medical după colectarea fiecărei probe?
3. Care a fost procedura de instruire a personalului? Care e garanția că au participat toți cei care urmează să a fi implicați în această activitate și că posedă aptitudini practice suficiente pentru a realiza această prelevare?
4. Nu ar fi mai oportun în aceste echipe mobile să participe un medic infecționist sau ORL-ist? Iar medicii de familie să rămână a fi responsabili de monitorizarea prin telefon a celor care se tratează la domiciliu.
5. Dacă va crește rata infectării printre medicii de familie, cine îi va înlocui, în special în localitățile unde activează doar câte un medic de familie, unii dintre acestea sunt de vârstă ce depășește 70 ani și sunt pasibili grupului de risc?
6. Câte echipe mobile de prelevare a probelor biologice vor fi organizate în fiecare raion? Câte probe se preconizează a fi prelevate zilnic de către o singură echipă?
7. Câte echipamente de protecție au fost transferate până la ziua de azi fiecărui Centru de sănătate raional sau/și autonom la nivel de localități urbane și rurale, pentru echiparea medicilor de familie cu echipamente speciale de protecție conforme normelor pentru prevenirea și lupta cu COVID-19?
8. Cum se va desfășura dezinfectarea automobilelor cu care se vor deplasa echipele? Vor fi înzestrate cu echipamente speciale pentru dezinfecție?
„Constatăm că în cazul unei testări necalitative există riscul să avem date eronate cu privire la numărul celor infectați, iar ca efect nu va fi asigurată tratarea și izolarea persoanelor și ar putea fi provocate focare noi de răspândire a infecției”, a conchis Platforma DA.
Cristina Gurez