Concluzie: O „pîine socială” costă mai ieftin decît un kilogram de grîu!
La Chişinău o „pîine socială” costă mai ieftin decît un kilogram de grîu. La această concluzie ajunge ziarul „Săptămîna” în cadrul unei analize a situaţiei de pe piaţa produselor de panificaţie.
În Chişinău se produc opt tipuri de pîine socială şi toate de către SA „Franzeluţa”, care, după intervenţiile organelor responsabile ale statului, au ajuns să coste cu mult sub preţul real.
Totodată, ziarul atrage atenţie asupra imperfecţiunii mecanismului care vizează pîinea socială. „Niciodată cantitatea de pîine socială nu a acoperit necesarul. Numărul săracilor a fost tot timpul mai mare. Mai mult decît atît, această pîine socială ajunge la acei care şi-ar putea permite achitarea unor preţuri mai mari. Deşi mecanismul pus în funcţiune nu garantează că această pîine va ajunge pe masa celor nevoiaşi, el este păstrat deja de 12 ani, fără să se intervină în vreun fel”, notează sursa.
Publicaţia afirmă că mecanismul ce vizează pîinea socială este unul discriminatoriu, deoarece se referă doar la bătrînii din Chişinău, nu şi la restul ţării, chiar dacă se ştie că cea mai mare sărăcie este în afara capitalei. Ziarul crede că în cazul pîinii sociale e vorba mai mult de o atitudine formală a autorităţilor, care le permite doar să raporteze grija faţă de nevoiaşi, dar în realitate situaţia nu se schimbă.
Pentru eficientizarea sistemului, ziarul sugerează că ar fi mai bine dacă s-ar introduce nişte compensaţii nominative la pîine pentru cei nevoiaşi, aşa cum procedează primăria Chişinăului în cazul transportului public. În opinia autorului materialului, în acest caz cetăţeanul nevoiaş îşi va putea singur alege pîinea pe care va vrea să o consume, fiind, totodată, subvenţionat.