Vadim Ceban despre opiniile precum că Moldova ar putea cumpăra gaz mai ieftin din UE

Vadim Ceban despre opiniile precum că Moldova ar putea cumpăra gaz mai ieftin din UE

În cadrul unui interviu pentru „Moldstreet”, Vadim Ceban, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, a fost solicitat să comenteze opiniile unor specialişti ca Sergiy Makogon din Ucraina precum că am putea cumpăra gaze mai ieftine din UE, decât din Rusia. 

„SA „Moldovagaz” monitorizează zilnic fluctuațiile la bursele europene și pot să afirm că în prezent procurarea gazelor naturale la prețul contractual oferit de SAP „Gazprom” este în avantajul consumatorilor din Republica Moldova. Potrivit datelor publicate pe www.me.gov.ua, site-ul al Ministerului Economiei Ucrainei, prețul mediu de import al gazelor naturale în aceasta țară în luna ianuarie curent a constituit circa 175 dolari SUA pentru 1000 m3. Dacă la prețul indicat mai adăugam tariful de tranzit prin teritoriul Ucrainei, pentru ale aduce până la frontiera cu Republica Moldova, acesta s-ar fi ridicat la circa 196 dolari SUA. În același timp, prețul de import al gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova la frontiera cu Ucraina pe baza contractului cu „Gazprom” în primul trimestru al anului 2020 constituie circa 174 dolari”, a declarat Vadim Ceban.

Potrivit spuselor sale, „într-adevăr cotațiile la bursele europene de la începutul anului au înregistrat valori mai mici decât cele de import de la „Gazprom”, dar a precizat că „este necesar să se țină cont de faptul că prețul respectiv nu include cheltuielile de transport până la hotarul cu Moldova”.

„Gazele naturale realizate la burse, cu un scadent substanțial, se oferă în volume strict limitate și se scot la vânzare în loturi. În mare parte acestea reprezintă surplusul de gaze din contractele de lungă durată, pe care furnizorii nu au reușit sălevândă clienților săi din diferite motive, inclusiv reducerea consumului din cauza iernii calde din Europa. Dacă furnizorii nu reușesc să le realizeze prin bursă, vor fi obligați, conform regulilor piețeieuropene, să le vândă entității de echilibrare a sistemului de transport la un preț cu 10-20% mai mic decât cel minimal la bursă”, a spus  Preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”.

Potrivit spuselor sale, „SA „Moldovagaz” nu poate miza exclusiv pe volumele de gaze, care se vând la moment pe piața spot și care nu acoperă consumul anual sau trimestrial al Republicii Moldova”. „Spre exemplu, dacă în Europa s-ar fi creat deficit de gaze, am fi foști nevoiți să le procurăm cu un preț mult mai înalt. În acest sens pot invoca conjunctura pieței în perioada de iarnă 2018-2019, când prețurile au atins plafonul de 260 dolari SUA pentru 1000 m3”, a precizat Vadim Ceban.

El a menţionat că „actualmente SA „Moldovagaz” este în proces de evaluare a riscurilor și pe lângă sursa stabilă de furnizare gaze, asigurată prin contractul cu „Gazprom” pe un termen de 1 an, examinează logistica de procurare a gazelor naturale și la prețuri bursiere, în cazul în care acestea vor fi mai avantajoase”, dar a precizat că, evident, se mizează pe furnizorul de bază.

„În prezent prețurile de la bursele europene variază între 115-120 dolari SUA pentru 1000 m3. Conform analizelor publicate pe site-urile internaționale, pentru trimestrul 4 al anului curent sunt prognozate cotații în mărime de 165–170 dolari SUA. Totodată generarea prețurilor spot va depinde de mai mulți factori, inclusiv și volumele de gaze propuse spre vânzare. Mai există momentul legat de scăderea prețului la petrol și derivatele acestuia. În cazul pieței de gaze naturale efectul acesteia se poate resimți abia în trimestrul patru al anului curent. Și dacă tendințele se vor păstra pe o perioadă mai lungă, acestea evident se vor reflecta și asupră prețului al gazelor”, a mai declarat Vadim Ceban.

Doina Secrieru 

sursa foto: Andrei Mardari

Share