CNA va colabora cu Ambasada Marii Britanii în domeniul combaterii spălării banilor și fraudelor transnaționale
Ambasada Marii Britanii este deschisă să acorde suport specializat Centrului Naţional Anticorupţie şi să sprijine eforturile instituţiei de a combate fraudele legate de spălarea banilor, finanţele ilicite şi crima organizată. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi oficiale între directorul CNA, Ruslan Flocea şi reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii la Chişinău, transmite CURENTUL.
Potrivit lui Rowan Newman, coordonator regional SOCnet în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit, specialiştii din cadrul instituţiilor de drept din ţara sa sunt dispuşi să acorde consultanţă şi să colaboreze cu angajaţii CNA pe filiera combaterii corupţiei. Oficialul şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda suport consultativ şi de a oferi expertiza colegilor săi pe segmentele de competenţă ale CNA, inclusiv pe domeniul combaterii fluxurilor financiare ilicite. Aflat la prima sa vizită la CNA, Rowan Newman şi-a manifestat interesul pentru progresele, dar şi deficienţele pe care le întâmpină instituţia în domeniile sale de activitate.
La rândul său, directorul Centrului a făcut o prezentare a Centrului Naţional Anticorupţie, menţionând atribuţiile şi competenţele de bază ale instituţiei, dar şi rolul acesteia în sistemul organelor de ocrotire a normelor de drept. Şeful CNA a informat delegaţia despre buna cooperare pe care o are Centrul cu omologii de peste hotare, notând, în acelaşi timp, că şi-ar dori o comunicare mai operativă şi mai detaliată pe unele cazuri de importanţă naţională.
În altă ordine de idei, Ruslan Flocea a informat că pe lângă latura de combatere a corupţiei, una din funcţiile de bază ale CNA este promovarea integrităţii şi educarea societăţii în spiritul intoleranţei faţă de corupţie. Domnia sa a menţionat rolul determinant al voluntarilor anticorupţie în transmiterea mesajelor în rândul tinerilor, dar şi sprijinul permanent al partenerilor de dezvoltare pentru misiunea de prevenire a CNA. „Suntem recunoscători că tot mai mulţi reprezentanţi ai misiunilor internaţionale se alătură mesajelor noastre de descurajare a fenomenului corupţiei, iar prin implicarea şi suportul lor devin veritabili ambasadori anticorupţie”, a opinat Flocea.
La finele întrevederii, părţile au convenit să continue dialogul şi pe alte domenii de activitate şi să iniţieze acţiuni comune pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale CNA în eradicarea corupţiei. Şedinţa se înscrie în seria mai multor întâlniri oficiale ale delegaţiei Ambasadei Marii Britanii la Chişinău cu reprezentanţii structurilor de drept din ţară.
Cristina Pendea