Conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a adus un omagiu marelui poet Grigore Vieru
Astăzi, 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet al neamului Grigore Vieru, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, însoțit de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol și secretarul de stat în domeniul tineretului și sportului, Ion Gheorghiu au depus flori la bustul poetului, care se află pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală.
Menționăm că cu această ocazie Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și instituţiile din subordine organizează mai multe evenimente culturale și anume: Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează Expoziția de carte și evocări „Doi POEȚI, două LITRE, două DESTINE”, Teatrul Republican de păpuși „Licurici” invită publicul la spectacolul dedicat omagierii a 85 ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru „Planeta de rouă”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 3 februarie – 31 martie, Expoziția – Eveniment „Grigore VIERU – Poetul secolului grăbit”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” așteaptă micii cititori la recitalul de poezie „Grigore Vieru – 85 de ani de la naștere”, atelierul de lectură „Grigore Vieru, poetul tuturor vârstelor” etc.
Supranumit „Eminescu al Basarabiei”, Grigore Vieru a debutat ca student cu o plachetă de poezii pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară a vremii. În 1958 absolvește Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (pe atunci Institut), Facultatea de Filologie și Istorie. A fost redactor a două reviste pentru copii și al editurii „Cartea moldovenească”. Probabil nu există preșcolari în Republica Moldova care să nu fi auzit de „Albinuța” lui Grigore Vieru.
Grigore Vieru a fost unul dintre exponenții mișcării de renaștere națională, participând plenar la cenaclurile literare și Marile Adunări Naționale de la sfârșitul anilor ’80 – începutul anilor ’90 ai secolului trecut. Textele sale, inclusiv cântecele pe versurile sale au însuflețit generații întregi și au contribuit decisiv la deșteptarea conștiinței naționale. Marele poet a promovat cu abnegație cele mai frumoase valori umane: dragostea faţă de mamă, de neam, de patrie.
Mihaela Rotari