Primul atelier de lucru privind relațiile între instituția supremă de audit (ISA) din țară și Legislativ a fost organizat sub egida SIGMA, în incinta Parlamentului Republicii Moldova.
Membrii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și șefii subdiviziunilor instituției, alături de membrii și angajații Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP), au fost familiarizați cu factorii-cheie și bunele practici în dezvoltarea unor relații de lucru eficiente între ISA și Parlament în baza experienței statelor membre ale UE.
Alastair Swarbrick, consilier principal din cadrul SIGMA a relatat, de asemenea, despre bunele practici prin exemplele practice de conlucrare a instituțiilor supreme de audit și legislativele din Regatul Unit și Germania. Expertul a venit cu recomandări și argumentări formulate în baza Documentului nr. 54 ”Dezvoltarea unor relații de lucru eficiente între instituțiile supreme de audit și parlamente”, elaborat de SIGMA .
Rolul comisiei parlamentare de profil în procesul de monitorizare a activității guvernului, partajarea experienței din Letonia a fost subiectul prezentării expertului Inguna Sudraba, fost membru al parlamentului și ex-auditor general al Republicii Letonia. Discuțiile cu participanții s-au axat pe un șir de subiecte, cum ar fi modul în care comisia poate și trebuie să utilizeze activitatea ISA, precum și modul în care ISA poate acorda suport comisiei pentru a o ajuta să fie eficientă și productivă.
Marian Lupu, Președintele CCRM a vorbit despre importanța conlucrării CCRM și CCFP pentru asigurarea impactului rapoartelor de audit și despre importanța preluării bunelor practici europene în acest domeniu. Președintele Curții de Conturi a salutat decizia de instituire a comisiei permanente de profil în Parlament, acest prilej fiind o bună oportunitate pentru consolidarea funcției de supraveghere parlamentară a gestionării resurselor publice de către instituțiile statului.
Igor Munteanu, Președintele CCFP a vorbit despre rolul important al Curții de Conturi, remarcând necesitatea susținerii reciproce în procesul de responsabilizare a instituțiilor publice privind gestionarea resurselor statului. Comisia vine să îmbunătățească relațiile ISA cu Parlamentul, oferind un forum eficient pentru discutarea rezultatelor rapoartelor de audit, a remarcat dl Munteanu.
Discuțiile dintre participanții la atelier s-au axat pe un șir de subiecte de interes comun, cum ar fi asigurarea independenței financiare a ISA, planificarea activității de audit, conlucrarea cu organele de drept în procesul depistării suspiciunilor de fraudă și corupție, modalitățile de audiere a rapoartelor Curții de Conturi în cadrul ședințelor comisiei, implementarea recomandărilor de către entitățile verificate etc.
Cristina Pendea