CNA va face parte din grupul de lucru pentru prevenirea și combaterea fenomenului de corupție la nivel municipal
Reprezentanţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) vor face parte din grupul de grupul de lucru, creat la iniţiativa administraţiei publice locale în scopul prevenirii și combaterii fenomenului de corupție la nivelul Primăriei Chișinău. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe şi are ca obiectiv elaborarea unui set de documente, politici și programe pentru a oferi soluții de reglementare normativă și, după caz, legislativă, în vederea eradicării corupţiei în instituţiile municipale.
Printre acțiunile care urmează a fi implementate în perioada următoare sunt : elaborarea și semnarea Acordului de parteneriat între Primăria Chișinău și CNA; realizarea Planului de combatere a fenomenului corupției pentru anul 2020; modificarea cadrului legislativ pe domenii de interes; elaborarea foii de parcurs privind activitatea grupului de lucru pentru combaterea fenomenului corupției din cadrul instituțiilor administrației municipale.
Potrivit primarului general Ion Ceban, eficienţa acestui grup de lucru va consta în reducerea birocrației și corupției din administrația publică locală. „Ne dorim ca primăria să devină o fabrică de servicii calitative și o instituție transparentă”, a menționat Ion Ceban.
La rândul său, şeful interimar al Direcției generale prevenirea corupției din cadrul CNA, Ion Pruteanu a comunicat că pe parcursul ultimilor doi ani la linia naţională anticorupţie a fost înregistrat un număr enorm de sesizări care vizează acte de corupție semnalate în cadrul instituțiilor de menire socială municipale (grădinițe, școli și spitale). „Oamenii se plâng frecvent pe plăţile informale percepute în instituţiile medicale şi în cele de învăţământ. Şi chiar dacă s-au depus eforturi simţite şi s-au întreprins multiple acţiuni pentru eliminarea acestor taxe, numărul semnalelor nu descreşte”, a declarant reprezentantul CNA
Pentru a obţine rezultate în acest domeniu, CNA a propus unirea eforturilor tuturor autorităţilor competente care urmează să elaboreze un plan sectorial anticorupţie, să-şi reanimeze liniile anticorupţie şi să instituie în cadrul autorităţii piublice locale funcţia de responsacil anticorupţie care va avea atribuţii de coordonare a activităţilor anticorupţie cu entităţile responsabile.
De menţionat că în anul 2019, CNA a pornit 17 cauze penale în care sunt vizaţi angajaţi ai Primăriei Chişinău şi persoane terţe, suspectate de implicare în diverse scheme de corupţie.
Mihaela Rotari