Igor Dodon prezintă cinci inițiative menite să susțină mediul de afaceri din țară
”Statul trebuie să susțină agenții economici care creează noi locuri de muncă. Fără dezvoltarea mediului de afaceri nu putem vorbi despre îmbunătățirea calitativă a vieții cetățenilor noștri.” Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul Forumului Economic ”Dialog Pro-Business”, desfășurat la Chișinău.
Potrivit președintelui, Guvernul, Parlamentul și Președinția trebuie să creeze condiții pentru dezvoltarea mediului de afaceri din țară. Șeful statului susține că agenții economici trebuie motivați ca să rămână în țară.
În cadrul reuniunii, șeful statului a prezentat cinci inițiative prezidențiale menite să îmbunătățească condițiile de activitate pentru mediul de afaceri din țară.
- Va fi exclusă presiunea din partea statului asupra mediului de afaceri
Președintele țării a anunțat că, în timpul apropiat, va înainta o inițiativă legislativă prin care va exclude dreptul MAI de a efectua controale la agenții economici din țară. Potrivit lui Dodon, prin aceasta se urmărește micșorarea presiunii asupra mediului de afaceri.
”Consider că MAI și Poliția nu trebuie să se ocupe de controlul activității economice. Trebuie exclusă Poliția economică de la MAI. Ministerul de Interne trebuie să se ocupe cu crimele și combaterea crimelor, traficul de ființe umane, accidentele rutiere”, a declarat președintele.
- Statul va susține producătorul autohton
Un alt proiect de lege menit să susțină producătorii locali se referă la asigurarea condițiilor pentru aceștia ca să-și vândă marfa în relele comerciale mari din țară.
”Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară. De ce să nu creăm condiții suplimentare, astfel încât consumul de pe piața internă să fie asigurat cu produse autohtone”, a declarat Dodon.
Președintele a amintit că au fost elaborate două proiecte de lege pentru modificarea Legii cu privire la comerțul interior, dar niciunul nu a fost aprobat de Parlament.
”Este vorba despre cota obligatorie a produsului autohton în rețelele comerciale. În rețea trebuie să fie produse locale, nu doar de import. De aceea, prin lege, vom crea condiții ca producătorul autohton să fie prezent și în rețelele comerciale mari”, a spus președintele.
- Statul va veni cu investiții majore în infrastructură
Igor Dodon susține că statul poate asigura anual, din sursele interne, investiții de 300-400 de milioane de dolari în infrastructură.
”Caracteristicile și indicatorii macroeconomici de permit aceste investiții. Orice leu investit în infrastructură dă plus valoare în lanț. Acest lucru va atrage după sine întreaga economie”, a menționat președintele țării.
Potrivit lui Dodon, pentru anul viitor sunt preconizate investiții majore în trei compartimente de bază: drumuri, modernizarea Aeroportului Internațional Mărculești și infrastructura feroviară.
- Crearea platformelor industriale în fiecare raion
Președintele țării a anunțat în cadrul Forumului Economic că inițiază elaborarea și implementarea unui program de dezvoltare a industriei. Șeful statului consideră că fiecare oraș-reședință de raion trebuie să devină, mai întâi de toate, un centru industrial.
Șeful statului s-a adresat reprezentanților businessului local cu solicitarea de a susține această inițiativă, prin investiții în raioane și nu doar în Chișinău.
”Guvernul, Președinția și Parlamentul trebuie să găsească posibilitatea ca să creeze în fiecare raion această platformă”, a declarat Dodon.
- Micșorarea poverii puse pe umerii cetățenilor și a statului în urma fraudei bancare
Igor Dodon a anunțat că va prezenta, în primele luni ale anului viitor, o inițiativă prezidențială prin care se va propune modificarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, pentru a diminua valoarea datoriei publice prin reducerea ratei dobânzii la obligațiunile statului.
”După așa-numitul „furt al secolului”, bugetul de stat, deci noi cu toții, suntem nevoiți să ne asumăm consecințele. În 2014-2015, BNM a acordat credite urgente celor trei bănci notorii sub garanțiile Guvernului, care a emis obligațiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei cu o rată de 5% pe an. Drept urmare, statul trebuie să ramburseze, în termen de 25 de ani, peste 20 de miliarde de lei”, a declarat președintele.
Șeful statului a precizat că va desfășura consultări cu responsabilii de la Banca Națională a Moldovei și cu Guvernul. Astfel, va fi posibilă reducerea cheltuielilor bugetare pentru plata datoriei publice și canalizarea fondurilor pentru a finanța cheltuielile prioritare.
www.aif.md