Președintele Comisiei de la Veneția s-a văzut cu ministrul Justiției Nagacevschi. Ce au discutat!
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că, la data de 25 noiembrie curent, la Strasbourg a avut loc întrevederea ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, informează OFICIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, ca urmare, ultimul a reacţionat cu îngrijorare la conflictele actuale dintre diferite instituţii ale statului, venind cu solicitarea către instituțiile Republicii Moldova „să lucreze împreună pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar, în conformitate cu Constituția Republicii Moldova şi principiile internaționale ale democrației și statul de drept”.
Totodată, Preşedintele Comisiei de la Veneţia a declarat, prin intermediul unui comunicat că, Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept şi trebuie evitate atitudinile de autoservire și diviziune. În acest context, amintind că, Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componenţe a Consiliului Superior al Magistraturii.
„În același timp, remarcăm că, potrivit avizului menţionat mai sus, securitatea mandatului fix al membrilor Consiliului îndeplinește scopul asigurării independenței lor față de presiunile externe, inclusiv de la magistraţii care i-au ales. Membrii trebuie revocaţi numai din motive disciplinare și nu pentru pierderea încrederii judecătorilor care au participat la alegerile lor. În acest sens, Constituția stabilește mandatul membrilor CSM, iar prevederile articolului 12 din Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede circumstanțe excepționale și exhaustive în care Adunarea Generală a Judecătorilor poate revoca membrii Consiliului Superior al Magistraturii”, se spune în comunicatul CSM.
Urmare a celor enunţate mai sus, Consiliul Superior al Magistraturii informează instituţiile statului şi societatea civilă că, Consiliul a activat şi va activa în baza principiului cooperării şi colaborării loiale între autorităţile statului, aşa cum este prevăzut în Constituţia RM.
De asemenea, Consiliul va asigura ca autoritatea judecătorească să rămână o ramură de drept separată de cele două puteri de stat legislativă şi executivă, având drept scop înfăptuirea justiției în numele legii numai de către instanțele judecătorești, care ocupă un loc deosebit în afirmarea statului de drept.
Cristina Pendea