Ce au discutat Rosian Vasiloi și Peter Michalko

Ce au discutat Rosian Vasiloi și Peter Michalko

Șeful IGPF, Rosian Vasiloi, a avut o întrevedere preparatorie cu Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko. Cu acest prilej, cei doi oficiali au abordat principalele subiecte privind activitățile Poliției de Frontieră, desfășurate în comun cu alte structuri la nivel național, în cooperare cu Misiunea EUBAM, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul discuțiilor, șeful Poliției de Frontieră l-a informat pe Ambasador, despre evoluția actuală a reformei IGPF, în special din data de 18 iulie curent, după preluarea mandatului de conducător. De asemenea, a specificat despre evenimentele majore care au marcat autoritatea instituției în ultima perioadă, dar și despre rezultatele activităților de la frontiera externă, și anume sectorul moldo-român. În același timp, a evocat măsurile desfășurate de către Poliția de Frontieră în comun cu Agenția FRONTEX, în asigurarea securității transfrontaliere, care au avut loc în urma discuțiilor și înțelegerilor convenite cu directorul executiv FRONTEX, în luna octombrie curent.

La rândul său, Mihalko și-a exprimat satisfacția pentru dezvoltarea relațiilor pozitive de cooperare cu partenerii europeni, dar și a apreciat procesul reformei progresive din cadrul Poliției de Frontieră. Nu a ezitat să menționeze despre importanța cooperării IGPF cu Misiunea EUBAM și valoroasele perspective a acestei cooperări de viitor. Nu în ultimul rând, a apreciat acțiunile comune întreprinse pentru asigurarea securității frontierei de stat a Republicii Moldova, de pe ambele sectoare, atât moldo-ucrainean, cât și moldo-român, scopul acestora fiind prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

La finalul discuțiilor a fost exprimată disponibilitatea reciprocă de continuare a unei cooperări strânse pe domeniul transfrontalier și desfășurarea unor întâlniri regulate, în scop de implementare a unor activități complexe interesate cu informarea reciprocă și unui schimb eficient de opinii conformate proiectelor UE, derulate în domeniul managementului integrat al frontierei, acestea fiind axate pe combaterea corupției, aspectelor speciale de integritate, acțiuni de prevenire și investigații speciale, inclusiv dotarea cu echipament special destinat controlului frontierei.

Cristina Pendea

Share