Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală împlinește 130 ani de la fondare

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală împlinește 130 ani de la fondare

Cea mai veche instituție muzeală din Republica Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) aniversează în această toamnă 130 de ani de la fondarea instituției. 

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu – Onofrei a oferit angajaților instituției Diplomele Guvernului și Diplomele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru contribuția substanțială adusă la promovarea, conservarea, restaurarea, cercetarea și completarea patrimoniului cultural național. În context, oficialul a menționat că Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, reprezintă instituția care este un lăcaș de cultură, un loc de istorie conservată și trebuie să fie în permanență un loc de istorie vie pentru copii, adolescenți, dar și pentru întreaga societate.

Menționăm că pe parcursul zilei în cadrul MNEIN au avut loc mai multe activități. Manifestările au demarat cu vernisarea expoziției „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală – 130 de ani de istorie și cultură națională” și lansarea monografiei „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în perioada modernă și contemporană”, autori Mihai Ursu și Constantin Gh. Ciobanu.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost fondat după închiderea Expoziției Agricole și Industriale din Basarabia, organizată la 24-25 octombrie 1889. Muzeul a apărut la inițiativa baronului Alexandru Stuart, președintele Zemstvei Guberniei Basarabia și primul director al muzeului. Pe parcursul existenței sale, muzeul şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecții ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu a Republicii Moldova. În prezent deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese.

Doina Secrieru

Share