Importatorii de pește – întruniți la ANSA. Ce s-a discutat!

Importatorii de pește – întruniți la ANSA. Ce s-a discutat!

La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), recent, a avut loc o întrunire a importatorilor de pește din republică.

Astfel, au fost supuse examinării rezultatele monitorizării importului, certificării și plasării pe piață a peștelui și produselor din pește.

O informație detaliată la temă a fost prezentată de Directorul General adjunct ANSA, Ela Malai. Aceasta s-a referit la măsurile întreprinse de Agenție în scop de prevenire a pătrunderii produselor neconforme, în special, a peștelui infestat în circuitul alimentar, specificând că drept urmare a indicației Guvernului (H.G. nr. 02-02-6942 din 11.10.2019) și sesizării Prim-ministrului Republicii Moldova privind pătrunderea pe piață a produselor alimentare neconforme (pește congelat-trunchi) și achiziția acestora în instituțiile sociale (Instituțiile de Învățământ General – preșcolare și școlare, spitale, penitenciare, aziluri, stații sanatoriu-balneare), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor efectuează controale oficiale inopinate la operatorii din sectorul alimentar, privind verificarea respectării cerințelor sanitar-veterinare și de siguranță a alimentelor la toate etapele lanțului alimentar.

În același timp, potrivit unui comunicat al ANSA, în perioada 11 octombrie – 22 octombrie au fost efectuate în total 633 de controale dintre care:

  • Instituții de învățământ general – 553;
  • Spitale – 13;
  • Aziluri – 8;
  • Depozite alimentare – 11;
  • Piețe agroalimentare – 36;
  • Instituții pentru copii cu dezabilități/asociații – 13.

În rezultatul acestor controale au fost constatate următoarele încălcări – atât din partea furnizorului, cât și din partea administratorului instituției sau persoanei responsabile de recepționarea produselor alimentare utilizate ulterior în alimentația copiilor:

  1. Livrarea/recepționarea produselor alimentare în instituțiile de învățământ general în lipsa actelor de proveniență și calitate (unt, pește, pui);
  2. Prezența produselor alimentare cu eticheta incompletă, fiind încălcat procesul de trasabilitate;
  3. Prezența produselor alimentare (pește congelat-trunchi) cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) și cantitatea de apă în produs mai mare decât norma admisibilă;
  4. Prezența peștelui congelat-trunchiafectat de nematode (paraziți) atît în cavitatea abdominală cât și în masa musculară;
  5. Prezența produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat (lapte, ouă de prepeliță, ouă de găină,); Prezența produselor alimentare interzise consumului copiilor în instituții (lapte condensat, castraveți marinați).

În total, inspectorii STSA au depistat 254,4 kg pește neconform, 148,26 kg produse alimentare neconforme și 104 buc. ouă cu termenul expirat. Urmare a acestor constatări au fost aplicate măsurile în conformitate cu legislația în vigoare: întocmite procese verbale de control, procese verbale de contravenție, retrase produsele alimentare ce nu prezintă siguranța din circuitul alimentar, produsele alimentare vizibil contaminate, cu termenul de valabilitate expirat au fost nimicite prin clorare.

Inspectorii din Subdiviziunile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au informat Direcțiile Generale Educație Tineret și Sport prin emiterea dispozițiilor despre necesitatea monitorizării minuțioase a achiziționării produselor alimentare și sesizarea despre suspiciunile asupra calității și inofensivității lor, pentru intervenirea promptă la fața locului a inspectorilor STSA și aplicarea măsurilor conform legislației.

În cadrul dezbaterilor pe marginea subiectului abordat, a avut loc un schimb de opinii a specialiștilor ANSA, reprezentanților laboratorului de referință și a importatorilor de pește și produse din pește.

La încheierea discuției, Ela Malai, Director General Interimar al Agenției, a cerut părţilor implicate să se mobilizeze şi să caute soluţii pentru a reveni la normalitate în această stare de lucruri.

Cristina Pendea

Share