Semnat între RM și România! Directorul general al ANRE: Cu suportul colegilor, vom depăși mai multe lucruri ce necesită atenție

Semnat între RM și România! Directorul general al ANRE: Cu suportul colegilor, vom depăși mai multe lucruri ce necesită atenție

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România au semnat, astăzi, un Program de Cooperare și Asistență, informează OFICIAL.

După semnare, directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă, a declarat că se bucură că, împreună cu colegii din România, desfășoară o activitate vastă în privința conectării RM la sistemul european energetic.

„În așa mod, noi o să putem depăși anumite lucruri ce țin de securitatea energetică a RM. Eu sper că într-un timp rezonabil, poate maxim un an, RM va deveni independentă în problemele ce țin de procurarea agenților energetici, ce țin de gaze naturale și energia electrică și nu o să mai fim dependenți de o singură sursă. Prin semnarea acestui program de cooperare cu ANRE România, sunt convins că, cu suportul colegilor, noi vom depăși mai multe lucruri care necesită o atenție deosebită în școlarizarea tinerilor noștri specialiști și în preluarea unei experiențe pe care România o are. Vom avea posibilitatea să sărim peste mai multe etape pe care România le-a trecut pas cu pas”, a precizat Untilă.

La rândul său, Președinte ANRE România, Dumitru Chiriță, a menționat că este o onoare și o bucurie că au reușit, astăzi, să continue ceea ce s-a început cu multă vreme în urmă, atât de RM și România, cât și de către companiile din sectorul energetic în zona de gaze și energie electrică.

„Prin semnarea acestui document, practic, noi aducem în discuție promovarea colaborării, pentru a defini un cadru de reglementare în zona de piață a energiei electrice și gazelor naturale, care să asigure transparența, concurența, nediscriminarea și protecția consumatorului. Am convenit, în același timp, să realizăm aceste schimburi de experiențe, pentru ca experții noștri să aibă întâlniri și să caute în discuții modalități concrete de elaborare a metodologiilor de tarifare pentru activitatea de transport și distribuție de energie electric și gaze naturale, care să aibă la bază costuri justificate și să creăm încredere în spațiul public, pentru că tarifele noastre reflectă realitate și nu sunt bazate pe lucruri neadevărate. Colaborarea dintre noi este o acțiune firească și trebuie intensificată”, a adăugat Chiriță.

Andriana Cheptine

Share