Eurobondurile „Gazpromului moldovenesc”

Eurobondurile „Gazpromului moldovenesc”

Pe fondul unei crize politice (sau stagnării), mulți oameni nu au acordat atenție unui eveniment senzațional (fără exagerare): pentru prima dată de când Moldova şi-a declarat independență, o companie moldovenească a plasat euroobligațiuni pe 5 ani (eurobonduri). Adică, a primit finanțare de pe piața europeană a acțiunilor corporative. 

Grupul Trans-Oil uneste mai mult de 20 de societăți ale căror active sunt administrate de holding – Aragvi Holding International Limited. În pregătirea pentru plasare, au fost implicate agențiile internaționale de rating – Fitch, S & P. Grupului și eurobondurilor le-au fost atribuit un rating stabil de B și B-.

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) a devenit investitorul ancoră al obligațiunilor (anunţ făcut la o săptămână după emisiune), care le-a cumpărat în valoare de 22,25 milioane de dolari.

Pentru ce are nevoie Grupul Trans-Oil de finanțare pe termen lung și pe scară largă – în cadrul Grupului am primit următoarele explicaţii: „Finanțarea pe termen lung va permite Grupului să se concentreze cât mai mult posibil asupra obiectivului strategic privind dezvoltarea organică în continuare”.

Agenția InfoMarket a descris în repetate rânduri în detaliu capacităţile de producție ale grupului de companii Trans-Oil, importanța cărora nu poate fi supraestimată pentru economia țării. Un expert rus, care cunoaște foarte bine grupul, a spus odată într-o conversație privată că „Trans-Oil pentru Moldovaeste precum Gazpromul pentru Rusia …”

Grupul este cel mai mare producător de ulei vegetal și ulei vegetal rafinat îmbuteliat din Moldova cu o cotă de piață de 80% și 90%. Este, de asemenea, cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui și de grâu din Moldova. Grupul controlează 14 elevatoare (85% din capacitatea totală de depozitare în Moldova pentru semințe oleaginoase și cereale). Acesta deține două rafinării   moderne, cu o capacitate de procesare totală de 1,6 mii tone de floarea-soarelui pe zi, trei terminale moderne de transbordare în portul Giurgiuleşti.

După standardele Moldovei, este cel mai mare jucător și chiar ținând cont de mărimea țării, face parte din cele mai mari 20 de companii agricole din bazinul Mării Negre. În afară de Moldova, grupul are două terminale în portul Reni (Ucraina), care se află în apropierea portului Giurgiulești. Iar din știrile săptămânii trecute – Trans-Oil achiziționează în România o fabric de producer a uleiului vegetal Tandarei oilseed crushing plant and vegetable oil producer. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar banii sunt împrumutați: creditul a fost oferit de un partener vechi al holdingului – Banca Internațională de Investiții.

Presa moldovenească menționează că necesitatea de finanțare internațională scoate grupul Trans-Oil din „vidul informaţional”. Cu doi – trei ani în urmă, informațiile despre activitatea grupului erau, mai degrabă, închise. Și în ultimii ani, au apărut tot mai multe informații despre companiile din grup, rezultatele operațiunilor și investițiile noi. Doi ani la rând, în calitate de sponsor general,  invite la Chișinău Forumul agrar și logistic „Dnepr-Dunăre-Marea Neagră”.

Toate acestea, potrivit investitorilor, imbunatatesc imaginea grupului ca partener serios si deschis nu numai pentru investitorii de portofoliu si pentru banci, dar si pentru economie in ansamblu, precum şi pentru participantii nu numai la pietele externe, ci si pentru jucatorii si observatorii locali.

În loc de Post Scriptum, trebuie remarcat faptul că acestea nu sunt primele euroobligațiuni din Moldova: în 1997, țara (ca stat) a emis eurobonduri de 75 milioane de euro cu un cupon de 9,875%. Țara trebuia să le răscumpere în cinci ani – în 2002, dar în această perioadă a apărut prima criză economică regională, iar răscumpărarea a fost întârziată cu o retrogradare a ratingului țării … Istoria  cu răscumpărarea ulterioară a euroobligațiunilor expirate cu discount merită să fie inclusă în manuale. În cele din urmă, eurobondurile au fost răcumpărate pe deplin în 2009, iar subiectul acestui tip de finanțare nu a mai fost deschis în ţară.

Pe fundalul acestei istorii vechi, eurobondurile emise de holdingul Trans-Oil din Moldova au o mare importanță reputațională pentru țară, și nu numai pe piețele financiare europene.// 17.04.2019 — InfoMarket.

sursa: infomarket.md

Share