Problema ce dă bătăi de cap rezidenților Parcurilor IT: „Suntem nevoiți să achităm impozitul și în străinătate și în Republica Moldova”

Problema ce dă bătăi de cap rezidenților Parcurilor IT: „Suntem nevoiți să achităm impozitul și în străinătate și în Republica Moldova”

Companiile IT din R. Moldova, care sunt scutite de impozitare dublă conform tratatelor internaționale încheiate și ratificate de Republica Moldova, sunt nevoite să achite impozite pe venit atât în străinătate, cât și în R. Moldova, dacă au devenit rezidenți ai parcurilor IT.

Solicitat de www.oficial.md, Maxim Masiutin, directorul Companiei Ritlabs, spune că compania sa se confruntă anume cu această problemă, iar autoritățile pe care le-a sesizat de mai multe ori, nu vor să se pronunțe.

„De fapt, această poziție a Ministerului Finanțelor îi discriminează pe rezidenții parcurilor fața de toți ceilalți agenți economici care sunt scutiți de impozitare dublă conform tratatelor internaționale încheiate și ratificate de Republica Moldova. Ca exemplu, firma SRL „Ritlabs”, nefiind rezidentul parcului a beneficiat în temeiuri generale de evitare a impunerii duble, iar din momentul cînd a devenit rezidentul parcului a fost impusă să achite impozitul pe venit și în străinătate și în Republica Moldova. În condițiile în care nici o lege și nici un tratat internațional nu stipulează că rezidenți ai parcului sunt lipsiți de dreptul de a beneficia de evitarea impunerii duble pe impozit pe venit, rezidenților parcului li s-a instituit un dezavantaj arbitrar, care încălca evident principiile de bază a activităților administrative, în special, egalitatea de tratament care garantează că autoritățile publice trebuie să trateze în mod egal persoanele aflate în situații similare. (art. 23 Cod Administrativ). Adresările în acest sens la Ministerul Finanțelor din partea companiei nu au dus la soluționarea problemei, Ministerul argumentând unele motive inventate și vădit nefondate”, spune Masiutin.

În opinia sa, „se creează impresie că organele administrației publice nici nu sunt interesate în soluționarea pe cale legală a piedicilor artificiale în activitatea rezidenților parcurilor, în dezvoltarea acestor parcurilor, și nici în crearea unui mediu prielnic pentru dezvoltarea afacerilor și economiei”.

Precizăm că: Compania „Ritlabs” este o companie IT autohtonă, cu o istorie de peste 20 ani de activitate. Compania creează produsele sale proprii care fac ca activitățile cu poșta electronică să fie productive și eficiente. Principalele produse ale companiei sunt clientul poștal „The Bat!”, versiunea portativă a acestuia „The Bat! Voyager” și serverul poștal „BatPost”. Programele firmei ajută la procesarea rapidă și simplă a corespondenței poștale. În plus, aceasta garantează siguranța corespondenței și îi ajută pe utilizatori să facă față rapid și eficient volumelor mari de corespondență electronică.

Doina Secrieru

Share