CEC atenționează partidele politice: „Dacă aceste acțiuni vor fi repetate, se va iniția proceduri contravenționale”

CEC atenționează partidele politice: „Dacă aceste acțiuni vor fi repetate, se va iniția proceduri contravenționale”

Comisia Electorală Centrală (CEC), astăzi, în cadrul unei ședințe, a aprobat regulamentul pentru reflectarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, dar și a prezentat situația cu privire la rapoartelor financiare prezentate de partidele politice, informează OFICIAL.

În acest fel, cu votul unanim al membrilor CEC a fost aprobat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. În același timp, au fost aprobate un șir de modificări redacționale.

La fel, în cadrul ședinței, au fost prezentate numărul rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2019.

Astfel, semestrial, până la data de 15 iulie și a anual – până la data de 31 martie, partidele politice au obligația să prezinte la CEC rapoartele privind gestiunea lor financiară. Rapoartele de prezentare a gestiunii revine pentru 46 de partide politice. Până în prezent, doar 42 au prezentat rapoartele. În termenul stabilit, au prezentat rapoartele doar 32 de partide.

Cele 4 partide care nu au prezentat rapoartele financiare sunt: Mișcarea social-politică „Forța Nouă”, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”, Partidul Politic „Renaștere” și Partidul Societății Progresiste.

Totodată, până la 15 iulie 2019 nu au prezentat: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Republican din Moldova, Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Conservator, Partidul Popular Creștin Democrat, Partidul Politic Mișcarea Populară Anti-Mafie, Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Frontul Salvării Moldovei, Partidul Politic pentru Unire Moldovei și Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova.

CEC atenționează partidele asupra obligativității de respectare a termenilor legali. „Dacă aceste acțiuni vor fi repetate, Comisia va iniția proceduri contravenționale”, a subliniat Maxim Lebedinschi, secretarul CEC.

Mihaela Conovali

Share