Maestrul Mihai Volontir împlinește astăzi 81 de ani de la naștere
Distinsul om de cultură, Maestrul Mihai Volontir își sărbătorește astăzi, 9 martie curent, ziua de naștere. Ajuns la onorabila vârstă de 81 de ani, legenda teatrului și filmului basarabean de la sfârșitul secolului XIX, trăiește și astăzi cu gândul la artele, cărora li s-a dăruit întreaga viață.
Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina. La vârsta de 18 ani începe să predea la școala rurală din satul Păpăuți. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea căreia este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni, raionul Rezina.
Debutează ca actor de teatru în anul 1957 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi în rolul Surugiului din spectacolul „Chirița din Iași”. În scurt timp devine principalul interpret al unor personaje importante de prim-plan. Pe parcursul activităţii sale, teatrul devine pentru Mihai Volontir a doua casă spre care vine cu multă dăruire de sine.
Zece ani mai târziu debutează în cinematografie în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, unde interpretează rolul lui Ivan Turbincă. Unul dintre cele mai renumite ale sale roluri, cel al lui Budulai, interpretat în producţia sovietică „Ţiganul” în anul 1979, îi aduce celebritatea, transformându-l într-o figură marcantă a cinematografiei din anii ’70-’80.
Înzestrat cu o vocație a omenescului, rolurile sale cuceresc publicul şi adeveresc de fiecare dată aşteptările şi trăirile admiratorilor, purtând cu onoare numele eroilor pe care i-a creat. De-a lungul carierei sale, Mihai Volontir a întruchipat peste 120 de personaje şi a devenit o figură emblematică pentru filmul şi teatrul naţional. În anul 2000 a fost desemnat drept unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX.
Maestrul Mihai Volontir devine Artist al Poporului și Cavaler al Ordinului Republicii, cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova.
Figură marcantă a culturii naţionale, actor de o inestimabilă valoare, Mihai Volontir ne-a dus faima departe de hotarele țării, fiind apreciat oriunde s-ar fi aflat.
Maria Roşca