OSCE a prezentat rezultatele unui studiu: 2 din 5 femei declară că au experimentat violență fizică sau sexuală

OSCE a prezentat rezultatele unui studiu: 2 din 5 femei declară că au experimentat violență fizică sau sexuală

Misiunea OSCE în Moldova, în comun cu secția OSCE privind egalitatea de gen, a prezentat, la 4 iulie, rezultatele studiului realizat de OSCE privind bunăstarea și siguranța femeilor în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în cooperare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă al OSCE, studiul a fost realizat de OSCE în 2018 cu scopul de a oferi date comparabile cu privire la formele de violență pe care femeile le-au experimentat în cursul vieții lor. Un asemenea sondaj reprezentativ a fost efectuat în premieră în Europa de sud-est și de est, iar femeile din regiune au fost intervievate într-un mod sistematic despre experiențele lor în materie de violență în situații de conflict și în lipsa acestora.

În Republica Moldova, un eșantion reprezentativ de 1.802 femei cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani din mediul rural și urban au fost intervievate cu privire la cazurile de violență și impactul pe care acestea l-au produs în viața lor.

Rezultatele cu referire la Moldova indică faptul că trei din patru femei (76%) consideră că violența împotriva femeilor este un fenomen răspândit în Moldova. Potrivit raportului, violența împotriva femeilor este insuficient denunțată la poliție și alte organizații din cauza lipsei de încredere în instituții, precum și a lipsei de servicii specializate pentru femeile abuzate. Studiul relevă că numărul mic al denunțurilor privind cazurile de violență și lipsa încrederii, dar și prevalarea violenței împotriva femeilor sunt cauzate de normele și atitudinile sociale care sporesc inegalitatea de gen. Conform sondajului, o treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenței domestice în rândul familiei și al prietenilor, iar aceeași pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

„În cadrul mandatului său, Misiunea OSCE în Moldova facilitează respectarea obligațiilor și angajamentelor internaționale, inclusiv în domeniul egalității de gen și al securității, care  trebuie să fie asigurat pentru un proces de reglementare cuprinzător și durabil”, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. „Misiunea OSCE împreună cu alte instituții ale OSCE vor continua să sprijine eforturile instituțiilor moldovenești privind implementarea legislației și îmbunătățirea planurilor de acțiune bazate pe datele din studiul respectiv pentru a soluționa toate formele de violență cu care se confruntă femeile și fetele”, a adăugat oficialul.

OSCE califică violența împotriva femeilor și a fetelor drept o amenințare pentru oameni, dar și o preocupare mai largă de securitate. Din 2004, statele participante ale OSCE au adoptat trei hotărâri ale Consiliului Ministerial privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, inclusiv cea mai recentă, în decembrie 2018, la Milano. Ultima hotărâre indică că inegalitatea este cauză principală a violenței împotriva femeilor și face apel pentru adoptarea  unor măsuri de soluționare a acesteia, inclusiv prin inițiative de sensibilizare și de consolidare a capacităților.

„Studiul efectuat de OSCE este esențial pentru sensibilizarea factorilor de decizie și a legiuitorilor, precum și a publicului larg, instituțiilor de drept, și altor părți cointeresate”, a spus Serani Siegel, Manager de proiect OSCE. „Atitudinile, normele și conceptele care justifică violența împotriva femeilor trebuie contracarate la originea lor, deoarece acestea perpetuează această gravă încălcare a drepturilor omului. Acest studiu oferă informațiile necesare pentru a întreprinde acțiuni”.

Precizăm că, studiul a fost realizat în șapte state participante ale OSCE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și Ucraina. De asemenea, studiul a fost efectuată și în Kosovo. În ansamblu, peste 15000 de femei au fost intervievate despre diferite forme de violență la care acestea au fost supuse în cursul vieților lor.

Cristina Pendea

Share