Georgia: 39 poliţişti şi 30 de manifestanţi răniţi, după ciocniri în faţa parlamentului
Treizeci şi nouă de poliţişti şi 30 de protestatari au fost răniţi şi spitalizaţi ieri seara la Tbilisi după ciocniri în jurul parlamentului, unde se exprima un deputat rus în timpul după-amiezii, a anunţat un consilier al prim-ministrului georgian Mamuka Bahtadze.
Mii de persoane care au încercat să invadeze parlamentul au fost respinse de forţele speciale de poliţie, cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Ele protestau împotriva luării de cuvânt în faţa parlamentului georgian a deputatului rus Serghei Gavril în cadrul unei reuniuni anuale a Adunării interparlamentare a ortodoxiei, un forum de parlamentari din ţări majoritar creştin ortodoxe, relatează agerpres.ro.
Circa 10.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei georgiene Tbilisi pentru a cere demisia preşedintelui parlamentului Irakli Kobahidze după ce s-a aflat că parlamentarul rus s-a exprimat după-amiază de la tribună. „Protestatarii cer organizarea de alegeri parlamentare anticipate şi demisia preşedintelui parlamentului şi a ministrului de interne”, a declarat un responsabil al Partidului European din Georgia (opoziţie), Gigi Ugulava.
Prezenţa unor parlamentari ruşi a declanşat proteste puternice în fosta republică sovietică din Caucaz, marcată de o intervenţie militară rusă şi de un scurt război în august 2008. În doar cinci zile, mica armată georgiană a fost învinsă de armata rusă, iar ostilităţile s-au încheiat după încheierea unui acord de pace obţinut sub medierea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară asigura atunci preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Războiul a condus la pierderea de către Georgia a controlului asupra a două regiuni separatiste proruse Abhazia şi Osetia de Sud (20% din teritoriul georgian), frontaliere teritoriului rus şi unde au rămas trupe ruseşti. După război, Rusia a recunoscut cele două regiuni separatiste drept „state independente”.
Mihaela Rotari